Categories: Auto verkopen blog

In 2030 alleen nog Elektrische auto’s te koop. 6.000 Euro subsidie

De regering wil iedereen in Elektrische auto’s hebben, dat is inmiddels duidelijk. Het doel is om in 2030 alleen nog maar elektrische auto’s te verkopen en uit berekeningen blijkt dat er dan al zo’n 2 miljoen elektrische auto’s op de weg rijden. Tegen die tijd zullen er tevens zo’n 1,8 miljoen laadpunten zijn verspreid door het land. Zacht gezegd wordt het plan geforceerd vanuit de regering door belastingmaatregelen te treffen en subsidies uit te delen aan iedereen die een elektrische auto koopt. Dit blijkt uit zogenaamde “vertrouwelijke” documenten die op de één of andere manier bij de NOS terecht zijn gekomen. Blijft toch altijd vreemd hoe dat zo kan gebeuren maar goed.

Subsidie

Koop jij als particulier in 2021 een auto zonder uitstoot, dan kun je rekenen op een subsidie van maar liefst 6000 Euro en dit bedrag loopt af naar 2200 Euro in 2030. Inderdaad, dat is over 2 jaar!

Tot 2025 zullen Elektrische auto’s vrijgesteld zijn van BPM, de aanschafbelasting die oorspronkelijk maar tijdelijk zou zijn weet u nog? Vanaf 2025 hoeft men slechts eenmaal 350 Euro te betalen. Tot 2025 zijn volledig elektrische rijders vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting maar vanaf 2025 moeten ook zij gewoon belasting betalen.

Ook de zakelijke markt kan “profiteren” van een verlaagde bijtelling en een subsidie bij aanschaf van een elektrische auto van 2021. Dit bedrag begint bij 3440 Euro en loopt terug naar 1830 Euro in 2024. Bedrijven kunnen nu nog een milieu-investeringsaftrek aanvragen voor elektrische auto’s of laadpalen maar dat vervalt na 2020.

Gevolgen

Uiteraard zijn we allemaal voor een schoner milieu, daar bestaat geen twijfel over.  Anderzijds hebben deze maatregelen enorme gevolgen voor ons als particulier. Denk bijvoorbeeld aan de waarde van je auto. Die tijdelijke subsidie is natuurlijk mooi, maar je auto is over twee jaar de helft minder waard dan wanneer de regeling er niet zou zijn. Niemand wil over twee jaar nog een benzine of een diesel auto kopen. Heb jij dus in de afgelopen twee jaar, dit jaar of in 2020 een nieuwe auto gekocht dan heb je een groot probleem. Je auto is niets meer waard over twee jaar.

De plannen van de overheid zorgen ervoor dat 85% van de belastinginkomsten uit motorrijtuigen wegvallen. En er wordt al gekeken naar andere mogelijkheden voor dit probleem. Ergens zullen wij als particulier die 85% bovenop krijgen. De subsidie is tijdelijk, maar de 85% misgelopen belastinginkomsten zullen voorgoed elders weggetrokken moeten worden vanuit de particulier. Linksom of rechtsom zullen wij er als particulier financieel niet op vooruit gaan.

Definitief?

Het lijkt erop dat een dergelijk plan ook daadwerkelijk zal gaan voltrekken. Als autoliefhebbers hopen we natuurlijk van niet maar de toekomst zal het uitwijzen. De elektrische auto’s zijn nog niet echt populair en men merkt dat er nog niet echt voordelen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de lage actie radius die elektrische auto’s hebben. Om de paar honderd kilometer 20 minuten wachten bij een afgelegen tankstation helpt ook niet mee.  Afhankelijk van de ontwikkelingen in de techniek zou het interessant kunnen worden. Voor nu hopen we dat het plan een paar jaar verschuift, zodat we onze auto’s voorlopig nog tegen redelijk geld kunnen verkopen maar zoals het er naar uitziet is dit niet het geval.

Autovendi

Share
Published by
Autovendi

Recent Posts

Waar moet je op letten als je je auto gaat verkopen? En hoe ga je dat het beste doen?

Er zijn veel mensen die in de valkuilen trappen van het auto verkopen. Dit komt…

2 weken ago

Jij gaat je Porsche verkopen

Een merk van Duitse luxe, dat zich uitlaat over de ziel van het autorijden. Sterk…

2 weken ago

Je oude lease auto verkopen?

Het is altijd lastig om een lease auto te verkopen. Deze auto’s worden veel gebruikt…

3 weken ago

Je benzine auto verkopen voor de best mogelijke prijs

Je hebt je autootje nu een tijdje, maar het is nu echt tijd om over…

3 weken ago

Je Peugeot vandaag nog verkopen? Hoe doe je dat?

Peugeot, het merk van de Franse leeuw. De koning van de jungle en van de…

4 weken ago

Je gaat je cabriolet verkopen? Zorg ervoor dat je er wel het juiste geld voor krijgt!

Je wil graag je cabriolet verkopen met winst. Voor deze auto’s zijn er meer dingen…

1 maand ago