Tellerstand auto controleren
0

Tellerstand auto controleren

 17 februari 2016

Gratis NAP controle bij aankoop van een occasion


Stel je eens voor. Je hebt vier jaar lang gespaard om de auto van je dromen te kunnen kopen en nu is het moment dat je genoeg geld hebt om de auto aan te schaffen. Hier en daar doe je proefrit en plots sta je bij een autobedrijf die helemaal jouw droomauto heeft staan. Je maakt een proefrit en hij rijdt ook nog eens lekker dus je besluit de auto te kopen.

Na een week of twee sta je opeens stil met de auto. De distributieriem is geknapt en daardoor kun je eigenlijk je auto wel weer weggooien. Je auto wordt naar een garage gesleept en daar wordt je verteld dat de auto van je dromen geen 100.000 maar eigenlijk al 190.000 kilometer heeft gereden en de distributieriem allang vervangen had moeten worden. Daar sta je dan met een auto waarvoor je meer dan het dubbele van de waarde voor betaald hebt, met een kapotte motor en geen geld meer om je auto te laten repareren. Garantie zit er niet op want je kon € 1.000,00 korting krijgen als je de auto zo meenam. Daar sta je dan, geld kwijt en je kunt het nergens verhalen.

Controleer de kilometerstand gratis


Sinds januari 2014 zijn autobedrijven voor de wet verplicht om alle tellerstanden op te geven bij reparaties boven de € 150,-. Hierdoor worden er meer tellerstanden genoteerd en is de kans al kleiner dat je een auto koopt met een teruggedraaide teller.

Daarnaast kun je voordat je een auto gaat kopen eerst de kilometerstand controleren om er zeker van te zijn dat je geen kat in de zak koopt. Op de website van de RDW kun je tegenwoordig gratis controleren of een auto een logische kilometerstand heeft. Het enige wat je hoeft te doen is je kenteken invullen en op “enter” te drukken. Automatisch komen dan al je autogegevens op het scherm te staan. Als je dan naar beneden scrolt zie je op een gegeven moment “tellerstanden” staan. Als je daar dan op klikt kun je zien of de kilometerstand logisch is. In de onderstaande afbeelding kun je duidelijk zien hoe het eruit ziet.

Wat te doen bij een onlogische tellerstand?


Het kan zijn dat de RDW oordeelt dat de kilometerstand kilometerstand niet logisch is. Dat hoeft niet te betekenen dat de tellerstand ook daadwerkelijk is teruggedraaid.

Het wil nog wel eens voorkomen dat er bij de garage waar je auto in onderhoud is, per ongeluk een typ fout wordt gemaakt tijdens het invullen van de kilometerstand. En als de per ongeluk verkeerd opgegeven kilometerstand lager is dan de vorige opgegeven stand, dan krijg je ook de melding onlogisch. De computer van de RDW ziet dit natuurlijk als onlogisch.
Gelukkig kan dit hersteld worden door een medewerker van de garage waar de fout is gemaakt. Het herstellen van de fout duurt maximaal 10 dagen.

De kilometerteller van mijn auto is teruggedraaid, wat nu?
Als nu blijkt dat de tellerstand echt is teruggedraaid en de verkoper van de auto wist er van, dan kun je dit op de verkoper verhalen sinds de nieuwe wetgeving. Koop je de auto dus via marktplaats van een particulier en je hebt de tellerstand niet gecontroleerd? Zorg er dan voor dat je bijvoorbeeld met je telefoon een kopie van zijn ID bewijs maakt. Dit zou ik sowieso altijd doen want je weet maar nooit tegenwoordig.

Als de auto teruggedraaid blijkt te zijn dan moet je eerst uitzoeken wanneer dit plaats heeft gevonden. Dit kun je doen door een uitgebreid tellerrapport op te vragen bij de RDW.

In het tellerrapport blijkt of de vorige eigenaar de auto heeft teruggedraaid. En als dit het geval is dan kun je via een jurist of de Geschillencommissie aanspraak maken op het terug laten draaien van de verkoop. De kans is dus aanwezig dat je het complete verkoopbedrag van je auto terug krijgt en als dat niet lukt in ieder geval een aanzienlijk bedrag omdat de auto natuurlijk minder waard is met een teruggedraaide kilometerteller.

Conclusie


Controleer eerst de tellerstand van een auto voordat je deze koopt en zorg ervoor dat de verkoper altijd te achterhalen is in het geval van een particuliere verkoper. Dan hoef je niet bang te zijn dat je al die jaren voor niets hebt gespaard.

Categorie : Auto verkopen blogTags :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *