Je hebt een auto gewonnen maar wil hem verkopen?
0

Je hebt een auto gewonnen maar wil hem verkopen?

 24 juli 2020

Het is je geluksdag, je hebt een auto gewonnen. Maar je wil hem liever verkopen omdat je liever het geld hebt, of omdat je liever een andere auto weer koopt. Hoe doe je dat? Mag dat zomaar? En waar kun je je auto het beste verkopen?

Het is in de meeste gevallen mogelijk om een gewonnen door te verkopen, als er geen contract getekend is dat de auto in jou bezit moet blijven. Zolang dat niet gebeurt is, kun je je auto gewoon doorverkopen. 


Bij Autovendi bieden wij een omgeving waarin je perfect je gewonnen auto kan verkopen. Als je contact met ons opneemt nemen onze taxateurs je hele auto door, en doen daarna een bod op je auto. Dat bod is gegarandeerd. Als je het met het bod eens bent dan regelen wij de rest voor de verkoop van je auto. 

Wat komt er allemaal bij het verkopen van een gewonnen auto kijken?


Het belangrijkste is dat je in de gaten houd je aan het contract dat je getekend hebt voldoet. Het kan zijn dat de auto alleen beschikbaar is onder bepaalde voorwaarden. Zorg er dus voor dat je goed weet waar je voor staat. 

Vaak staat er ook zo’n clausule in het contract voor deelname, dus zorg ervoor dat je daar ook kijkt. Ook bestaan er dingen genaamt doorverkoop-clausules. Deze beschrijven dat de auto enige hoeveelheid tijd op jou naam moet staan, zodat je niet direct je auto door kan verkopen. 

Als je de prijs wil hebben moet je ingaan met deze voorwaarden. Maar het kan voordeliger voor je uitpakken.

Gewonnen auto’s en belasting

Het is normaal gesproken zo dat je geen belasting betaald als je een auto wint. Dit is omdat je de auto niet gekocht hebt, waardoor het valt onder een “verwerving zonder geldelijke tegenprestatie”, een dure manier om te zeggen dat je geen direct geld hebt betaald voor de auto. 

Pas zodra je je auto verkoopt, en dus een prijskaartje bindt aan de auto, moet je inkomstenbelasting betalen op de auto. Hierdoor kan de prijs bij het verkopen van een gewonnen auto dus tegenvallen.

Is het het waard om een gewonnen auto te verkopen?

Vanuit belastingtechnisch perspectief kan het heel positief zijn om je auto meteen door te verkopen. Het is natuurlijk wel zo dat een auto meteen een deel van zijn waarde verliest zodra hij voor het eerst geregistreerd staat. Hierna is het namelijk geen nieuwe auto meer, en is het tweedehands, waardoor de prijs een stukje omlaag gaat.

Categorie : Auto verkopen blog