Sinds 2015 zijn hybride en elektrische voertuigen enorm in opkomst. Uiteraard dwingend gestimuleerd door de overheid maar deze “stimulans” heeft een enorme impact op ons landelijke wagenpark en daarmee uiteindelijk ook de particuliere consument.
RDC houdt zich bezig met het analyseren van de markt en komt iedere maand met keiharde cijfers en dus ook feiten over de ontwikkelingen in de autobranche. Wij leggen je uit hoe het met de dieselauto’s gaat in Nederland.
Op dit moment wordt er nog maar 9% aan nieuwe diesels verkocht. Een flinke daling ten opzichte van 2015 toen de diesels een marktaandeel hadden van 29%. Dat wil dus zeggen dat nog maar 1 op de 10 nieuwe auto’s die vandaag de dag in Nederland verkocht worden een diesel is daar waar dat in 2015 nog 1 op de 3 waren. Overigens niet te vergeten dat van die 9% in totaal bijna alle auto’s (99%) zakelijk worden bereden. Particulier worden er zo goed als geen nieuwe diesel auto’s meer verkocht en bij gebruikte auto’s is dat in de nabije toekomst niet meer mogelijk zijn dankzij onze overheid.
Het is dus duidelijk terug te zien wanneer de overheid zich nadrukkelijker met de autobranche begon te bemoeien. Fabrikanten worden gedwongen om de verkoop van elektrische auto’s te stimuleren maar dat heeft dus grote gevolgen voor het huidige wagenpark.
Zie onderstaande grafiek
Maar als de diesels zo hard dalen, wij een overheid hebben die elektrische auto’s stimuleert, waarom profiteert de benzinemarkt hier dan het meest van?
Net zoals bij de diesels worden bijna alle elektrische auto’s zakelijk gereden. Dit heeft vooral met de fiscale voordelen te maken die deze auto’s met zich meebrengen. Voordelen die er voor particulieren niet zijn. Daarnaast is de techniek van elektrische auto’s nog niet waar het moet zijn. Voor veel zakelijke rijders is de actieradius simpelweg te laag en is de keuze voor een benzineauto de meest voor de hand liggende. Dit geldt ook voor particulieren.
In veel grote steden wordt er al een milieuzone gehandhaafd. Dat wil zeggen dat je met een “vervuilende” diesel niet meer in de binnenstad mag rijden. Doe je dit wel, dan krijg je een fikse boete. Alle Euro 1 t/m Euro 4 diesels worden verbannen uit de stad.
Neem Amsterdam als voorbeeld. Hier wil de gemeente van alle vervuilende diesels in de binnenstad af. Vergeet alleen niet dat veel mensen die in Amsterdam werken in omliggende plaatsen wonen. Denk hierbij aan Alkmaar, Purmerend etc. Die plaatsen zijn hier niet meegenomen.
Op dit moment rijden er zo’n 43.000 diesels in de regio Amsterdam. Daarvan zijn er zo’n 10.000 Euro 1-4, en dat wil dus zeggen dat 1 op de 4 voertuigen straks niet meer in Amsterdam mogen rijden. Zoals gezegd, dan hebben we nog niet eens alle omringende plaatsen meegenomen. Maar zoals het er nu uitziet hebben 25% van alle gezinnen straks een probleem omdat ze gedwongen zullen worden een andere auto aan te schaffen. Wordt de stad er schoner van? Ja, dat zeker. Helaas gaat dat wel ten koste van alle inwoners. Hun vertrouwde diesel zal niets meer opbrengen en men moet maar uit zien te vogelen hoe ze een nieuwe auto gaan aanschaffen.
Amsterdam is een belangrijke pion, want als één schaap over de dam is volgen er meer. In heel Nederland mag je straks niet meer met je “vervuilende” diesel rijden als het aan de overheid ligt.
Wil je nog een redelijk bedrag krijgen voor je diesel? Dan is NU het moment om hem te verkopen tegen ieder aannemelijk bod. De overheid wil vanaf 2021 alle diesels uit ons nationale wagenpark hebben en ja, dat is over anderhalf jaar al. Particulier verkopen zal lastig worden waardoor de beste optie de exportmarkt is. Houd er in ieder geval rekening mee dat de prijzen niet gunstig zullen zijn als je dit vergelijkt met benzineauto’s. Wil je weten wat je diesel ongeveer zal opbrengen? Dan kun je het beste kijken op mobile.de en je auto vergelijken met de prijzen die daar worden weergegeven.
Categorie : Auto verkopen blog