Trends Autobranche 2019
0

Trends Autobranche 2019

 24 juni 2019

Met de opkomst van elektrische voertuigen zijn er veel verschuivingen in de autobranche. Tijdens het Remarketing Event 2019 waar een delegatie van Autovendi bij aanwezig was, heeft RDC keiharde cijfers laten zien van de trends binnen de autobranche waaruit we veel conclusies kunnen trekken die waarheid zullen worden. 

Eerste conclusie, minder via marktplaatsen verkocht

Steeds meer particuliere mensen kiezen voor veiligheid en gemak als het gaat om de verkoop van een auto. Er is dan ook een sterke daling te zien in CtC (consumer to consumer) markt en je zou kunnen zeggen dat de openbare marktplaatsen de afgelopen jaren een vrije val naar beneden maken. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat er veel bendes actief zijn die valse betalingen doen. Daarentegen zie je juist weer dat consumenten veel liever vertrouwd naar een dealer gaan (BtC) en zo ook de auto via een platform zoals Autovendi.nl verkopen waarbij ze de auto bij een autobedrijf kunnen inleveren. Hetzelfde geldt voor bedrijfswagens met een stijging van maar liefst 32% ten opzichte van wat er op marktplaatsen wordt verkocht.

Bron: RDC

Importmarkt bijna verdrievoudigd

Een zeer opvallende trend is de groei van de importmarkt. Veel autobedrijven kopen hun voorraad in het buitenland omdat dit in financieel opzicht aantrekkelijker is en in Nederland een structureel tekort is aan gangbare auto’s. Met een stijging van 195% in de afgelopen 10 jaar is dit enorm te noemen. Het gevaar van importauto’s is echter dat in 30% (1 op de 3 auto’s) van alle gevallen gesjoemeld is met de kilometerstand. Advies is dan ook om importauto’s alleen te kopen bij betrouwbare autobedrijven zoals de bedrijven die bij Autovendi.nl zijn aangesloten. Zelf importeren wordt afgeraden.

Zowel de import van personenauto’s (PC) als bedrijfswagens (LCV) doorgaan een enorme groei. Zie afbeelding hieronder.

Bron: RDC

Diesels niet meer interessant

De diesel voertuigen maken een vrije val in Nederland. Nog maar 9% van alle nieuwe personenauto’s (PC) die verkocht worden is een diesel. Sinds de opkomst van de hybride en elektrische auto’s is het steeds minder interessant om een diesel te kopen.

Wat in de onderstaande grafiek wel zeer duidelijk te zien is, is dat de benzine auto’s zeer dominant blijven als het gaat om nieuw verkochte voertuigen. Diesel maakt sinds de opkomst van elektrische voertuigen een vrije val van 29% van het totale wagenpark in Nederland naar 9% en dit vertaalt zich terug in de verkoop van gebruikte auto’s. Diesel auto’s zijn bijna niet meer te verkopen.

Elektrische auto’s zijn in opkomst maar blijven op het gebied van gebruikte verkoop nog ver achter omdat de meeste auto’s zakelijk bereden worden. Voorlopig zit het veiligst met een benzine auto maar de overheid is druk bezig om elektrische auto’s een boost te geven.

Bron: RDC

Meer over de teloorgang van onze prachtige diesels lees je hier.

Conclusie

Is het verstandig om nu nog een benzine auto te kopen? Ja, dat zeker. Maar houd er wel rekening mee dat dit binnen 3 jaar compleet tegenovergesteld is ten opzichte van de huidige situatie.

Is een elektrische auto interessant? Nog niet. De techniek is niet ver genoeg om nu al een nieuwe of gebruikte elektrische auto aan te schaffen. Dit merk je vooral door de korte actie radius van zo’n voertuig en met name in de prijs die je ervoor terugkrijgt als je de auto weer wil verkopen.

Ik rij veel kilometers, moet ik een diesel kopen? Particulier, nee absoluut niet. Met een auto van de zaak zou het nog kunnen. Heb je particulier een diesel, dan is dit het moment om er nog enigszins een redelijk bedrag voor te krijgen maar wacht er niet te lang mee, want de prijzen zakken met de dag tot een dieptepunt.

Categorie : Auto verkopen blogTags :